Äldre Händelser 2017

Moderna Illusionisters Cirkel

Välkommen!

Här kan du läsa om äldre händelser 2017 på vår förening.

Och som du ser så är det mycket roligt, underhållande och lärorikt på våra möten.

"Lilljul" på MIC

MIC:s månadsmöte den 5 december


"Lilljul" stod på programmet för årets sista möte i Moderna Illusionisters Cirkel på Hemgården i Norrköping. Det blev en rolig och god kväll för de 24 närvarande!


Vår president Martin Nilsson hälsade vår gäst Erik Nordvall välkommen till oss och Erik tog vid och hade ett seminarium för oss.


Vi fick sätta oss alla runt ett bord och en del fick sitta på scenen så att alla kunde se bra! I seminariet visade Erik en del självverkande korttrick där han bland annat spelade poker med några av oss. Han visade rep och ringtrick med fina effekter. Därefter hade han en härlig rutin med kork och en liten genomskinlig flaska. Där slutligen korken (som kunde vara signerad) låg i flaskan. Som avslutning av seminariet gjorde Erik ett trick från 1500-talet som han givetvis utvecklat en del. Erik var generös med att visa och berätta om de olika idéerna och tankar varför han gör si eller så. Ett kul och positivt seminarium där tiden bara sprang iväg.


Nu fick vi inta en julinspirerad landgång och till dricka blev det julmust. Därefter fanns även kaffe och en kaka. Det blev ett härligt sorl bland borden och det är härligt att få sitta och samtala med många trollerientusiaster. När väl sista kaffedroppen kommit ner i strupen var det åter dags för Erik Nordvall.


Erik bad oss att sätta oss runt bordet och han började sin show med att sticka in en penna i kinden. Inte nog med det så tryckte han pennan upp i näsan för att ta ut den genom munnen! Det var lite uppvärmning.... Därefter blev det kort för hela slanten!! Erik bjöd in flera av de som satt runt bordet att spela poker. Det var Erik som satsade pengarna och lovade att den som vann skulle vinna slanten! Av någon anledning vann Erik hela tiden oavsett om det låg en tjuga eller tvåhundring i potten. Eller om den som hade bäst eller sämst kort skulle ta hem spelet. Som avslutning på hans show så delas alla kort ut i fyra högar och det visar sig att varje hög har stege i respektive färg! Ett suveränt avslut på en härlig show! Applåderna lät inte vänta på sig! Tack Erik för att du ville komma till MIC och förgylla vår Lilljul!


Som avslutning på kvällen kom Tomten och de som ville byta julklapp fick med sig ett nytt spännande trick att jobba med. Kanske just det tricket kommer till användning under julen!


Styrelsen i MIC vill redan nu önska er alla en härlig adventstid, en God Jul och ett magiskt 2018!


Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

Erik Nordvall

MIC:s månadsmöte den 6 november


En trevlig kväll började med att President Martin Nilsson och sekreterare Göran Nordfeldt informerade om kommande arrangemang samt några punkter för diskussion. Vi hälsade även junioren Jonathan Arnell välkommen som medlem i vår klubb! Rolf K Johansson berättade att han varit och sett Staafs Magic när de hade sin utsålda show i Motala. Rolf var mäkta imponerad över deras arbete och show. Han uppmuntrade oss alla att se dom framöver! Jimmy Svärdhagen var på besök och gjorde reklam för sin kommande show "Galet nära".


Andreas Sebring tog vid och berättade för de ca 30 församlade hur man ska bedöma en akt. Han framförde det på ett bra och sakligt sätt. Det även utifrån sina nyvunna kunskaper i den domarkurs som han var med på i helgen.


Nu kunde Klubbmästerskapen börja! Det var 7 akter som var anmälda och de som inte tävlade fick bedöma akterna med poäng från 1 till 10, där 10 var högst. Dessutom fick de som gav poäng skriva en positiv mening om varje akt. Några av dessa finns nedan.


Först ut var Johan Nylinder som visade sin läkarkonst. Han tog fram en åskådare och visade hur en tråd kom in i ena armen för att opereras ut i den andra armen. Det var blodigt när Johan plockade ut tråden men han gjorde det på ett tryggt sätt!

/Kul presentation/ Lite läskigt, men på ett härligt och roligt sätt/


Sedan var det Anders Svenssons tur som hade en fint mentaltrick där han tog fram 6 stycken åskådare som fick en lapp var med antingen S (sanning) eller L (lögn). En av lapparna hade ett kryss varvid den personen fick välja om han ville vara lögnare eller sann. Sedan gällde det för Anders som detektiv att finna den som hade kortet med kryss, vilket han gjorde!

/Komiskt och roligt/Spännande effekt/


Därefter var det Ingrid Klingberg Calås tur. Hon gjorde ett lugnt och metodiskt framträdande med tändsticksask och sytråd som öppningsnummer. Sedan placerade hon 5 kort i en viss ordning. För att sedan be en åskådare att placera 5 olika kort i egen ordning och det blev verkligen "Perfect match"! Som sista nummer tog hon hjälp av ytterligare en åskådare som hon bad om namn, födelsedag och ett fritt valt nummer. Det spännande var att Ingrid skulle skriva ner dessa innan åskådaren fick säga sina uppgifter...

/Du var väldigt positiv på scenen/Roligt agerande och bra scenkostym/


Nästa tävlande var Janos Jakus som hade en manipulationsakt som framfördes med musik. Med början av ingenting kom en stor silverboll fram! Silverbollen blev både två och tre bollar. Bollar försvann för att sedan komma tillbaka. På samma sätt som det blev flera bollar, så försvann en efter en och till slut var han tomhänt igen!

/Vad ska man säga, olala!! Fantastiskt bra!/Bra kostym o snyggt franförande!/


Sedan var det Mr Gorans tur att beträda scenen. Han rev en tidning som sedan blev hel. Han använde sig av åskådare som fick låsa fast honom i en kedja. Därefter stoppade han in sina händer i en påse som åskådarna höll i. Han plockade ut sina händer, en i taget, och rörde vid åskådarna för att sedan sitta fast igen. Han visade även ett korttrick med en ballonghund och avslutade sin akt med en pappersrivning. Han använde sig av mycket skämt i sin akt.

/Helt fantastiskt, kunde inte sluta skratta/Bra energi och lurig avslutning/


Nu var det Magi-Martins tur. Han trollade med 3 lika långa rep som blev olika långa rep. En "mitt" ur ett rep plockades bort för att åter komma på plats bland annat. Han tog upp en åskådare som fick knyta ihop sitt rep precis som Magi-Martin gjorde. Därefter skulle de klippa i sina rep och när det var gjort drogs knuten av från respektive rep.

/Klurigt reptrick och underhållande/ Rolig presentation av en klassiker/


Som sista akt fick Kungen själv komma till tals... Det var Göran Calås som gestaltade Kung Carl den XVI Gustaf som trollade med Kinesiska mynt. Han berättade att någon måste ta hand om statens pengar så det inte minskar i statskassan. Mynt försvann och kom tillbaka. Under tiden som Göran trollade så verkar det inte blivit mindre pengar för staten utan betydligt mera!

/ Intressant tema och imitation/ Kul idé och spännande när pengarna blev fler!/


Medans alla poäng summerades visade Martin Nilsson sin gummisnoddsrutin och sedan fick man sitta och hjälpa varandra för att lära sig mer om gummisnoddar.


Sedan fick vi reda på resultatet av årets klubbmästerskap och pallplatserna fördelades så här.

1 Mr Goran

2 Johan Nylinder

3 Magi-Martin


Vi tackar alla som deltog vid Klubbmästerskapen och vi säger grattis till Mr Goran!

Kvällen avslutades och det blev ett härligt pratande och minglande innan vi var tvungna att gå ut ur lokalen.Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

Janne Näsström

Martin Nilsson

Bo Jonsson

Moderna Illusionisters Cirkels Klubbafton den 2 oktober


Vilken härlig Klubbafton det blev! Det var 28 medlemmar som hade samlats vid Hemgården i Norrköping. Först hälsade President Martin Nilsson alla välkomna och styrelsen gjorde en kort information. Bland annat om att nästa möte är Klubbmästerskapen och att vår hemsida är uppdaterad och fungerar alldeles utmärkt.

De som uppträde under kvällen var Magi Martin han trollade med mynt, rep o ring, kort och han lyckades även trolla fram ett vinglas och en vinflaska. En riktigt bra öppning på kvällen!

Sedan hade Bo Jonsson ett fint och spännande seminarium där han visade olika hjälpmedel för kort och mynt, ringspelet, en bollhållare och slutligen visade han sin variant på zoombiekulan. Ett snabbt men mycket innehållsrikt seminarium som gav många härliga idéer!

Efter god förtäring med smörgåstårta och kaffe framträdde Janne Näsström. Han visade sin akt som han haft i sitt tält i Fårhult under sommaren. Det var en bra och blandad akt med svävande effekter, förutsägelse, näsdukar, rep, en talande höna(!), giljotin och mycket mer. Som avslutning satt Janne på en pall och gjorde "snowstorm in China" under tiden som snöflingorna kom började Janne sväva ovanför pallen. Det var en härlig syn att få se Janne upphöjd till skyn och givetvis blev det många applåder! En upplyftande föreställning som vi är glada att vi fick se i MIC!


Under kvällen uppmärksammades personer som gjort lite extra för klubben och/eller trolleri som konstart. Det var medverkan vid förskolans dag i Kolmården, vår hemsida (www.modernaillusionisterscirkel.se), Trollerimuseumet, Kulturnatten, de som tävlat i SM och erhållit pris, Kulturdag i Norrköping och varitétältet i Fårhult. 


Dessutom utsåg styrelsen i MIC en ny hedersmedlem och  motiveringen löd:

Denne medlem har lagt ner mycket tid för att utbreda magins konstart. Dels som duktig underhållare och dels för stort arbete bakom kulisserna. Förutom alla shower i alla möjliga sammanhang har han även vunnit 1:a pris i barntrolleri. I det arbete han lagt ner kan nämnas styrelseuppdrag i MIC, hjälpt Harries vid otaliga tillfällen och funnits med och hjälpt till under många år vid Magisk Weekend.

Utöver detta har han uppfunnit många magiska trick och förbättrat åtskilliga magiska effekter. Som kuriosa var han den första som ansökte om medlemskap i MIC.

Det är med en stor ära som vi i styrelsen utser Göran Klyve till Hedersmedlem i MIC!


Några i klubben har/kommer fira jämna födelsedagar under året och de närvarande fick en fin röd ros. De som gratulerades var Göran Carlås, Feridoun Ekbatan, Jan Granlund, Raymond Gustafsson, Ronnie Johansson, Mikael Loverstedt, Johan Nylinder, Stuart Robinsson och Mats Ungerstedt! Stort grattis till er alla!


Klubbaftonen avrundades i en god anda och vi som var där längtar nog redan till nästa års klubbafton!!!!! Det kan bli något extra!


Men vi hinner träffas många gånger innan dess, exempelvis vid nästa månadsmöte som är "Klubbmästerskapen" och "Hur ska jag bedöma?" den 6 november! Har du en akt som du vill ställa upp och tävla med ska du vara anmäld senast den 29 oktober till Anders Svensson. Ses då!


Mötesanteckningar genom sekreterare Göran NordfeldtMartin Nilsson Trollar

Moderna Illusionisters Cirkels månadsmöte den 4 september


Det var ett 20-tal MIC:are som hade samlats på Hemgården i Norrköping för att besöka höstens första trollerimöte.

President Martin Nilsson öppnade mötet och gav information om bl.a. att nästa möte är ”Klubbaftonen” den 2 oktober. Den är endast öppen för medlemmar i MIC och anmälan görs till Anders Svensson senaste den 24 september. I övrigt berättade Martin stolt att styrelsen har enligt utlovat gjort en ny och uppdaterad medlemsmatrikel. Vi har nu 62 medlemmar, vilket lovar gott för framtiden.

Dagens första pass handlade om ”att tävla i trolleri” och Andreas Sebring var den som höll i trådarna för det. Han gick igenom vad som krävs för att få vara med och tävla i trolleri och dess regler. Bland annat så måste man vara medlem i en magisk förening. Han gick vidare igenom de olika kategorierna som det tävlas i samt hur många poäng som minst krävs för att erhålla första, andra och tredje pris. Därför kan en ensam tävlande i en kategori komma exempelvis på tredje plats beroende på den erhållna poängen. Därefter tog Andreas upp de olika kategorierna som domarna tittar på och ger poäng. De är teknisk skicklighet, presentation, underhållningsvärde, konstnärligt uttryck, originalitet och magisk atmosfär. Passet avslutades med ett öppet samtal om olika aspekter när man tävlar. Det var ett bra och uppmuntrande samtal.

Efter fikat visade Philip Frondelius från Katrineholm några härliga trick med kort, spongbollar och spelmarker. Focus på det lilla och vips så hade han trollat fram 2 stora flaskor!!! Kul och härlig rutin.

Martin Nilsson hade hand om det andra passet ”känslan för grupptrolleri”. Vi delades in i tre grupper. I den fick alla visa ett enkelt eller vanligt trick på ett neutralt sätt. Därefter fick man ta en lapp där det stod en ”känsla”, exempelvis varm, intressant, tråkigt m.m. Då fick samma person göra samma trick igen men med känslan utifrån lappen. En kul, intressant och nyttig övning där alla får trolla och jobba på ett helt annat sätt än vad man brukar göra.


Som avslutning på kvällen berättade Andreas Sebring hur han jobbat och utvecklat egna principer vid tankeläsning. Mycket intressant att se och höra historien bakom alla problem som uppkommer och att du inte gav upp! Grattis Andreas!!

Något som gladde oss var att under kvällen hade vi två juniorer som bara älskar att lära sig mer trolleri. De liksom övriga fick en hel del nytt att tänka på och jobba med.

Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

MIC:s Försommarfest den 20 maj! 2017

Moderna Illusionisters Cirkels försommarfester är en mycket trevlig tradition. I år skedde samlingen lördagen den 20 maj i strålande vårväder vid Sveriges Trollerimuseum (sverigestrollerimuseum.se/) i hantverksbyn i Sandvik, Kolmården.  Ett 25–tal medlemmar hade samlats klockan 14.00. De allra flesta beundrade alla de intressanta trollerirekvisitorna från Sveriges Magi-Arkiv m.fl. källor, som fått ett sådant fint hem, allt perfekt arrangerat av Tim Star. Men utanför fanns ju också gott om sittplatser för att prata trolleri med gamla och nya vänner.


Så tog vi en liten promenad till en samlingslokal, där en riklig buffé stod uppdukad och klar klockan 15.30. Maten smakade alldeles utmärkt och kaffe och smaskig tårtbit kom som avslutning.


Klockan 16.00 började Per Eklund sitt fördrag, som baserade sig på hans nyligen utgivna bok ”Trolleri som konst och kultur”. Vi fick höra mycket av intresse om trollerikonstens början och fortsättning, och Per är en bra föreläsare! Dessutom bjöd han på ett par i sammanhanget väl inpassade trick – bl.a. ett korttrick med åskådare, Astralklockan, Kanini som drar önskade kort, Kravattmysteriet. Allt i egna versioner. Vi fick också ta del av innehållet i den stora lådan Per hittat, som innehåller ett helt trolleriprogram, som använts av okänd svensk trollkarl på 1900-talet början. Fantastiskt fynd! Den timmen försvann fort! Efteråt sålde Per sin bok och även lectures han skrivit, vilka var nya för t.o.m. ”Bibliografi över svensk trollerilitteratur”!

MIC:s månadsmöte den 8 maj  2017

Kvällens två seminariehållare –Sebastien Lönn och Andreas Sebring

Sebastian Lönn och han hade temat ”kort”. Han gick igenom några av sina rutiner och gav oss bakgrunderna till varför han gör vissa rörelser som exempelvis att rätta till glasögonen. Det var intressant att se hur Sebastian byggt upp sina rutiner och hur han tänker utifrån att den ”stora rörelsen täcker den lilla rörelsen”. Vi fick även mängder av instruktioner allt ifrån hur man ska hålla i en kortlek till de olika rörelserna i hans rutiner.


Andreas Sebring var den som höll i kvällens andra del som kallades ”trolleritillverkning”. Först gick Andreas igenom hur vi kan använda ”kreativiteten som verktyg” och han gav oss exempel på vad en bra idé är och exempel på dåliga idéer. Som avslutning på den teoretiska delen gick han igenom sex olika nivåer av kreativitet. Där ett är att kopiera och där sex är att utveckla ett nytt koncept. Mycket intressant och lärorikt.


*******************************************************************************

Moderna Illusionisters Cirkels månadsmöte den 3 april 2017   

Kvällens två seminariehållare – Andreas Sebring och Mr Goran

Andreas visade många prov på hans kunskaper och principer för metallböjningar. Han berättade om att det finns 4 alternativ till att böja metall med tankens kraft. Dessa gick han igenom på ett bra och konstruktivt sätt. Han visade vad varje alternativ har för fördelar respektive nackdelar. Han berättade även om många principer som han själv har utvecklat vidare för att få effekterna att bli bättre, snyggare och renare. Andreas visade att det inte finns några genvägar till att bli duktig i detta ämne utan han visade hur han tränade för att få upp sin ”tanke-styrka”. Ett bra och annorlunda seminarium som blandades på ett smart sätt med skruvar, mynt, glas, spikar och nycklar. Vi som var där fick många fina nycklar för att börja den mentala vandringen med att böja metall!


Därefter blev det dags för den andra programpunkten för kvällen och det var ”Barntrolleri” med Mr Goran.

Mr Goran visade en del av hans barnföreställning. Efter showen gick han igenom den och berättade om hans grundläggande tankar, själva upplägget, små detaljer som gör att en show kan öka och minska i intensitet. Vilka problem som kan uppstå och några tips på hur man kan behandla en medhjälpare. Jag tror många fick något att tänka på och säkert någon egen idé hur man kan utveckla sin egen akt.


Webbansvarig Tim Star