Äldre Händelser 2019

Moderna Illusionisters Cirkel

4 november

"Klubbmästerskap"

Den 4 November hölls klubbmästerskapet på MIC.

Och detta års vinnare var Oscar.


 Klubbafton 7 oktober     


Vid mötets öppnande var ett tjugotal trollkarlar samlade och mötet inleddes som vanligt med att styrelsen hälsade alla välkomna och gick varvet runt för att förhöra sig om vad nytt som hänt sen sist. Oskar, Vladimir och Ramondo uppmärksammades för sina insatser under Kulturnatten, där det varit mycket folk och många barn. (Oskar fick dessutom ett extra litet tack i ett kuvert, som vi andra fortfarande  inte vet innehållet av.) En applåd gavs också till alla de som ställt
upp för Trollerimuseet under sommaren. Vi fick också en kortfattad rapport från SMDA-kongressen i Lund, dit ett tiotal trollkarlar från MIC åkt helgen innan. Alla höll med om att man fått se många bra artister där och bland favoriterna nämndes Marko Karvo.

Därefter lämnade vi övriga i styrelsen över till kvällens värd Martin,  som presenterade resten av programmet.
Första uppträdandet var av Martin själv, som visade sin skicklighet med ärningsstaplande, följt av en rad starka effekter, först med spelkort (där valda kort hoppade mellan olikfärgade kortlekar i flera steg) och sen med Rubics-kuber, där den ena effekten föjldes av den andra i raskt tempo och avslutades med att åskådarens signerade kub hamnade inuti en glasburk med skruvlock och på tok för liten hals för att det ens skulle vara i närheten av möjligt.

Efter den uppvärmningen var det dags för en matpaus, så vi skulle stå oss resten av kvällen. Peter Kirby hade förberett en delikat dubbel-smörgås, läsk och kaffe med kaka åt oss alla (som klubben stod för) och alla njöt av gottiset, trevlig konversation och lite svag kommers i periferin.

När alla ätit klar var det dags för kvällens höjdpunkt: en spektakulär föreställning i tre akter. Först ut var Andreas Sebring i rollen som Turbani, som visade att man med de olika kristallernas krafter både kunde böja metall och läsa tankar. Nästa artist var Martin igen, som bla. visade ett reptrick och en book-test. Sist ut var det dags för undertecknad, i rollen av Professor Moonlight, som kommit på besök från Hogwarts för att prata lite om skillnaderna mellan mugglarvärlden och den magiska. Han visade bla. målarboke, kollapsande stol, stela repet, äggpåsen, perfect match, en osynlighetskappa för spelkort och ringspelet.
  
Därefter fick alla medlemmar en liten penna att trolla med och en hastig presentation av ett trick med en regnbågskortlek. Sedan var klockan plötsligt 21:30 och det var dags att bryta. Som vanligt kändes det som tiden bara flugit iväg och jag hoppas att alla haft lika kul som jag.

Seminarie med Dozzie 3 September

Dozzie kom gjorde sitt seminarium Engagerande barn inget hocus-pocus som han gjorde succé på SM i Växsjö i Mars! Och dey vart succé även hos MIC

Seminariet var gratis för medlemmar! Och det var många som kom.

Tack Dozzie.

Försommarfesten Maj 25 2019

Redan en timme innan mötet började folk strömma till för att beskåda den spännande rekvisitan som stod uppställd inför eftermiddagens auktion och det syntes direkt att Ulf Kjellberger hade lagt ner en hel del möda på att plocka ihop och märka upp väl utvalda trick, som dessutom fotograferats för att kunna beskådas via internet veckan före och det ryktades om att det redan inkommit en hel del förhandsbud till flera av 
utropen. När mötet startades kl. 12:00 var vi ett 20-tal trollkarlar samlade och det inleddes med att styrelsen hälsade välkommen och presenterade dagens program. Ulrika tackade tre trollkarlar som ställt upp på en tillställning tidigare under månaden, men jag hann tyvärr inte anteckna. (Borde verkligen ringa henne och fråga, men känner att det är hög tid att jag får ihop protokollet nu, så får jag uppdatera det senare.) Dessutom insåg jag, vilket jag återkommer till senare också, hur svårt det är att fotografera de bitar man själv är med på, men det får vi försöka fixa till nästa gång också. (Kanske genom att någon som inte är med i styrelsen och inte vill synas på bild själv utses till att fotografera.


Första punkten på programmet var en gemensam lunch, där vi också fick tid att prata av oss lite medvarandra och kika lite extra på rekvisitan inför auktionen. Köket var fyllt av tallrikar med god sommarmat och en massa tillbehör, och det är alltid trevligt att ladda upp med lite energi inför en spännande eftermiddag. (Jag borde så klart fotat maten också. Det var den värd.)

Sedan var det dags för dagens huvudartist - Kim Gordon, som kommit hela vägen från Västerås för att underhålla oss och han bjöd på ett givande interaktivt seminarium baserat huvudsakligen på 3 olika, välbeprövade och kommersiella rutiner, där vi i varje steg tillsammans fick vara med att analysera för och nackdelar med olika metoder och hur man bäst anpassar tricket för olika situationer. Grundeffekterna var att trolla fram en flaska, göra ett fritt valt osynligt kort synligt och och att ändra valören på en lånad sedel. Han gav flera tips på hur man kan göra för att få tricken att verka mer spontant och äkta, genom att t.ex. låta 
åskådarna få behålla det man trollar fram.

Efter en fikapaus, med påskgodis och kakor var det sedan dags för 
auktionen. Jag och Ramondo fick förtroendet att demonstrera tricken och hålla i budgivningen, medans Ulf Kjellberger var sekreterare och höll redan på bokföringen. Totalt var det nästan 60 utrop, så det tog nästan 3 timmar, trots ett hyfsat högt tempo. Tyvärr uppstod det dock en del förvirring efter auktionens slut, då köparna skulle hämta sina trick. Trots ett smart system med dubbla listor och numrerade lappar som användes av de  budande, havererade systemet så att det inte gick att se vem som hade bjudit på vad och efter flera timmars budande på dussintals saker är det svårt att minnas vad man vann och inte i början. (Dessutom finns det alltid en risk att någon får med fel saker när alla rusar fram samtidigt och ska börja packa i olika kartonger.) Det får vi se till att styra upp till nästa gång. Allting köps ju iof. i befintligt skick, men skulle man i efterhand upptäcka att det finns dolda skador som borde ha poängterats, att något saknas i till synes slutna förpackningar (som sålts som kompletta), eller som i ett fall att något man bjöd på i tron  att det var ett exklusivt original, sedan visade sig vara en piratkopia, måste det finnas visst rum att överklaga och göra återköp. På det hela taget tror jag dock att de flesta lyckades göra en hel del bra fynd.

Därefter lite kortare avrundning och tillönskan om en trevlig sommar.
Allt som allt ett väldigt givande möte och väl värt 2 timmars bilresa i 
vardera riktningen (även om jag sov bort det mesta av söndagen sen. 

Daniel Risman (Mr. Dannyman)

D

Månadsmöte 2019-05-06

 

Vi var ett drygt dussin trollisar som träffades på Hemgården denna måndag och mötet inleddes med att vi hälsades välkomna av styrelsen, som informerade om kvällens program. Staaf Magic-gänget tackades för sin gästfrihet under förra mötet och vi gick varvet runt för att berätta för varandra vad som hänt sen senast.

 

Bl.a. berättade Ulrika att vi fått ett erbjudande av Studieförbundet att bidra med underhållning

för asylsökande i Studiefrämjandets lokaler runt 16-tiden den 23/5. (I gengäld får MIC lite

publicitet och ev. föreningsstöd.) Hör av er till henne om ni är intresserade av att ställa upp!

 

Sedan drog programmet, med kvällens värd Ramondo igång. Han visade ett flertal nya

mentalist-effekter i rask takt, följt av ett imponerande reptrick. Därefter lämnade han över

till Martin, som fick en åskådares ring att försvinna och dyka upp inuti ett armbandsur i en

ask i en förseglad kartong. Första akten avslutades av Mr. Ess, som visade en hel

föreställning med spektakulära klassiker från scen, presenterade med värme och komik.

 

Efter en halvtimmes paus, där vi fick chans att prata av oss lite med varandra, visade

Dannyman ett par av sina nykonstruerade effekter, varefter kvällen avrundades med

en rekvisita-auktion, där Tim Star hade valt ut några riktigt fina klassiker att sälja, där

buden stundom gick lite pinsamt låga, men gav många möjligheten att fynda.


Månadsmöte 2019-04-01

 

Den här gången höll vi för ovanlighetens skull till hos Staaf Magic’s replokal i Motala och vid 18:30-tiden hade ett drygt 20-tal medlemmar, utöver familjen Staaf samlats, och fler droppade in vart eftersom.

 

Som första punkt på programmet fick vi se Staaf Magic’s tävlingsakt från 2018, som innehöll en mängd både stora och små illusioner, presenterade i rask takt. Genomgående tema var ”Den förtrollade rosen” (som i fysiks form både gick sönder och lagades). Bland de större illusionerna bjöds vi bl.a. på framtrollning av två personer, samt en väldigt snygg och ren itusågning i genomskinlig låda. Allt kändes väldigt genomtänkt och proffsigt.

 

Direkt efter föreställningen fick vi en kort presentation av nya styrelsen, samt genomgång av kvällens kommande programpunkter.

 

Därefter berättade Staaf:arna om lokalen och hur de efter 6 veckors intensivt arbete med planering och dekor lyckats bli klara till premiären den 14/12 förra året, som också blivit väldigt lyckad och uppskattad. Att ha en egen magiteater innebär en hel del praktiska saker som måste ordnas, som t.ex. kassasystem, brandsäkring, ventilationskontroll och rättigheter om man vill kunna servera alkoholhaltiga drycker.

Tanken på sikt är att kunna erbjuda allt från exklusiva helaftonsföreställningar med 3-rätters-meny till enklare matinéföreställningar för drop-in-publik under sommaren.

 

Sedan fick vi också se årets tävlingsakt, som var betydligt mer sparsmakad vad gällde tricken, med allt fokus på enbart en Sword Suspension-illusion, men där de istället lagt ner mer arbete på att förfina en berättelse runt tricket, så att det blev som en scen hämtad ur en saga – fortfarande med ”Den Förtrollade Rosen” som tema.

 

Vi bjöds på väldigt gott fika med fralla, kaffe/te/läst och kakor, under vilket vi fick chans att ge våra komplimanger för tävlingsakterna samt titta lite extra på lokalen och ställa fler frågor om den.

 

Tack vara att vi hade tillgång till en så stor scen, höll Mr. Dannyman en kort workshop i ”Entré & Sorti – att tänka på när man går på och av en scen”. Det vi tillsammans kom fram till var att man bör planera både sin entré och sorti så att det ger ett proffsigt intryck, utan att överarbeta momenten, och att de också bör gå ihop med karaktären man spelar i övrigt. (T.ex. en komisk akt motiverar en komisk entré och ibland kan det även passa med ouvertyr, entrémusik, ljudeffekter eller förinspelad introduktion.)

 

Därefter tackade Staaf Magic för sig med ytterligare ett par proffsigt utförda illusioner (varianter av Assistants Revenge och Substitution Trunk) och fick stora ovationer.

 

Vid det här laget började alla bli rätt trötta, men orkade ändå hålla koncentrationen uppe för en kort auktion av lite äldre och unik rekvisita, som Tim Star hade lovat hjälpa till att avyttra efter ett dödsbo, med lite demonstration av Mr. Dannyman.

 

Även om det låg lite avigt till (från t.ex. Norrköping sett) blev rätt sent, så tror jag att de flesta höll med om att det varit väl värt att ta sig dit och att vi fick en väldigt trevlig kväll tillsammans.


Dannyman

Moderna Illusionisters Cirkels årsmöte den 4 mars 2019


Denna årsmötesdag som även avslutade 50-årsjubileumet för Moderna Illusionisters Cirkel besöktes av Peter Rosengren för att hålla ett seminarium. Ett dubbelt jubileum eftersom detvar 20 år sedan som Peter var i vår klubb och hade även då ett seminarium!
Peter Rosengren började kvällen och visade några scennummer. Blanda annat ett korttrick som var världens näst näst bästa trick! Men det blev bara bättre och bättre! Sedan visade han att han kunde trolla bort ett glas och vips fanns där även en stor flaska! Sedan kom Peter ner på golvet och visade många härliga rutiner med och utan assistenter. Han visade spongbollar som till slut blev en stor garnboll! Olika långa rep som blev lika långa. Han tog faktiskt hjälp av sin hatt för att hålla repen. Han gör tricken annorlunda och det gör att de upplevs som större. Nu blev det en stund av eftertanke om trolleri. Peter började med att ställa frågan "Varför börjar man att trolla?" Han berättar att en 10-åring börjar för att hämnas på livet. Visa att jag kan något som ingen annan kan! Man får helt enkelt makt genom trollandet. När man är 30 år börjar man fundera "varför gör jag det här?".
Den typ av trolleri som varit vanligast är "magician centric" där trollkarlen är i centrum. Men nu kommer "audience centric" där kunden/publiken kommer i centrum. De frågor som är viktiga att ställa sig som artist är "vem, vad, hur, vad/när och varför" gör jag och agerar som artist? Det blev ett spännande samtal runt omkring dessa frågor och utifrån Peters erfarenhet.
Därefter visade Peter en härlig rutin med bollpokaler där bollarna försvann och kom fram för att slutligen bli Lindorff-kulor! En ny sak Peter håller på att träna på är att jobba med en mask för ansiktet! Under den rutinen är han helt tyst! Det medför att han måste tydligt visa med sitt kroppsspråk vad han vill och få rekvisitan att ta plats för att det ska bli intressant för åskådaren att fortsätta titta! Dessutom tar han fram en åskådare som får agera. Riktigt spännande och se vad en mask gör med tricket! Sedan testade han ett korttrick med 4 damer och 4 ess. Det gjorde han också utan att prata, men den här gången med endast ljud! Även det ett utmanande sätt att tänka och utföra en rutin för att få en stämning och spänning runt rutinen. Han visade även olika metoder och berättelser om hur man kan jobba med bägare och boll. Peter avslutade sitt seminarium med att visa en rutin med kort och mynt. Det som är slående är att Peter tar tillfället i akt att berätta sina tankar runt och omkring sina trick och rutiner. Han bjuder på sig själv och både ger och tar till sig tips. Det är inspirerande att få se honom jobba och presentera magi på hög nivå! Nu var det dags för kaffe och tårta. Det blev som vanligt ett härligt sorl och nästan svårt att avbryta för årsmötet!


18 medlemmar var sedan kvar på årsmötet. Verksamhetsberättelse och kassarapporten
godkändes. I styrelsen invaldes Ulf Boiertz som president och Daniel Risman som
sekreterare. Styrelsen konstituerade sig senare under kvällen enligt följande:
President: Ulf Boiertz (nyval 1 år, väljs varje år).
Sekreterare: Daniel Risman (nyval, 2 år kvar).

Kassör: Ulf Kjell-Berger (1 år kvar).
Suppleant: Andreas Sebring (1 år kvar).
Suppleant: Anders Svensson (omval, 2 år kvar).
Styrelsens förslag om stadgeändringar godkändes.
Under paragrafen " Övriga frågor utan beslutanderätt" diskuterades lokalfrågan där kontentan blev
att styrelsen jobbar vidare med att hitta en lämplig lokal till billigare hyra än idag.
Avgående presidenten Martin Nilsson och sekreteraren Göran Nordfeldt avtackades för deras arbete
för klubben.

                             MIC:s månadsmöte den 4 februari

 

Första klubbmötet hos Moderna Illusionisters cirkel har nu ägt rum för året. Det var knappt 20 stycken trolleriintresserade som träffades varav två var på besök hos oss för första gången!

 

Kvällens värd var Don Feri som hade valt temat "Vardagliga trick och bägarspel". Han gav många idéer på trick som går att visa med vanliga saker som tärningar, mynt, kulor och stenar! Detta varvades med att flera ur klubben uppträdde under kvällen. Det blev en bra blandning och tiden gick som vanligt alldeles för snabbt.

 

Don Feri började med att visa ett snabbt spongbolltrick och därefter kom Heinz Maresch och visade ett trick för 5 kronor! Han lånade 2 stycken tvåkronor och en enkrona. Han utförde nu ett balanstrick där han lyckades balansera de två tvåkronorna på varandra. Men det var endast ett fyra kronorstrick! Därför ställde han även enkronan på den översta tvåkronan och de balanserade!

Don Feri visade lite mer med spongbollar och förklarade hur han gjorde. Nu var det nästa artists tur att inta scenen. Det var Ulf kjell-Berger som visade sin kinesakt från stora scenen. Ur två tomma lådor kom det fram blommor, girlanger, kinesiska torn och mycket mer. Bollar försvann och fram kom en papegoja. Bollarna dök sedan upp på ett bord! Sedan fick en åskådare komma fram och hålla en bricka under sin haka. Brickan lades på axlarna och den hade en utskärning för halsen. Sedan sattes väggar upp runt huvudet och därefter plockades väggarna framför huvudet bort och då såg vi inget huvud. Ulf hade lyckats att trolla bort ett helt ansikte! Sedan sattes väggarna tillbaka och strax därefter trollade han fram hela huvudet på nytt. Verkligen en stor och fin akt som Ulf visade!

 

Don Feri visade vad man kan göra med mynt och en penna. Han visade hur han gjorde och tog allt steg för steg i rutinen. Modigt nog ville en av dagens besökare visa sina kunskaper. Det var Vladimir Nuñez som trollade både med kort och mynt. Det var två fina rutiner som han visade och det syntes att han kunde sin sak samt att han var van att framträda för publik. Mycket imponerande att Vladimir vågade trolla framför trollisar vid sitt första besök på MIC!

 

Nu hade Don Feri en lite längre del. Han visade trolleri med bägarspelet, tärningar, mynt, kulor, ägg och hur man kan se ett bottenkort utan att någon misstänker något. Det som kännetecknar Don Feri är att han är väldigt flink i fingrarna och att han på ett naturligt sätt får med oss i sin show. Samtidigt visar han på en kreativitet där ett mynttrick lika gärna kan vara ett trick med kulor istället för mynt. Han visar att det går att hitta nya vägar och möjligheter beroende på var du är. En solig dag är du på stranden....vad kan jag trolla med här? Jo, det finns stenar och då kan tärningstricket bli ett stentrick!

 

Att hinna prata med fler är också trevligt och det var dags för paus. Det var ett härligt sorl och det fanns tid för prat, fika, köpa nya trick och dela erfarenheter. Kul! Det är så det ska vara!

Webbansvarig Tim Star