Äldre händelser på MIC

Moderna Illusionisters Cirkel

Välkommen!

Här kan du läsa om äldre händelser på vår förening.

Och som du ser så är det mycket roligt, underhållande och lärorikt på våra möten.

27 Maj 2018

Då har alltså MIC:s försommarfest gått av stapeln och man kan inte annat säga än att det var ett hett möte (30 grader i skuggan). Det hela började med att vår president Martin Nilsson hälsade alla varmt välkomna. Våra gäster Martin Hansson och Tom Stone blev ombedda att berätta lite om Mystique-showerna som körs en gång i månaden uppe i Stockholm. Därefter tog Martin Hansson över och presenterade en underbar tyst akt med en skön variant av bägarspelet och ett korttrick (kortet i fickan) med en assistent från publiken. Sedan blev det ett talat nummer med en lånad ring (fastsatt på en duk) som trollades bort och hamnade till slut i ett lånat cigarettpaket. Efter detta tog Martin Hansson och pratade om vikten med ögonkontakt med publiken för att både engagera publiken och för misdirection. Han visade detta på ett pedagogiskt sätt med olika varianter där det framkom vikten av ögonkontakt för att få showen levande och få med publiken på noterna. Efter Martins genomförande så var det dags för lunch som bestod av en god buffé med kalla rätter som passade bra i hettan. Efter inmundigandet av maten så startade auktionen där det fanns ett trettiotal utrop. Ramondo och Tim Star höll i auktionen på komfortabelt och utmärkt sätt. Sammanfattningsvis kan man nog säga att det var en alltigenom lyckad försommarfest där jag tror att de flesta upplevde en mycket varm och positiv dag, allt i trolleriets förtrollande anda.

 

Ander G Svensson

 

MIC:s månadsmöte den 7 maj

 

Vilken härlig kväll MIC-kväll det blev! Soligt och varmt, humor och skratt, trolleri och underhållning!!!

President Martin Nilsson hälsade de 17 MIC:arna välkomna till kvällens möte och han informerade framförallt om Försommarfesten som äger rum den 2 juni kl. 14.00 på Hemgården. Martin Hansson kommer och gästar oss! Det kommer bli buffé med kaffe o kaka samt en auktion, där vem som helst kan sälja rekvisita. Föreningen garanterar minst 2 utrop per person. Vill du sälja något? Ta gärna en bild per utrop och skicka bilderna till timstar@timstardesign.se. Det räcker med att det som ska säljas finns på plats minst en halvtimme innan Försommarfesten börjar. 20% av priset går till klubben. Priset för eftermiddagen är 250 kr för medlem, 350 kr för icke medlem och 150 kr för juniorer. För information om anmälan se hemsidan för MIC.

 

Temat för kvällen var "Komik, idéer och trolleri" och kvällens värd var Ulf Boiertz, Mr Ess. Det blev verkligen en kväll att minnas med många skratt och mycket komik! Mr Ess började och berätta om sin klädsel och att han älskar "Helan och Halvan" och med det var kvällen igång. Mr Ess trollade med tygpåsar, försvinnande glas. Allt med en god värme och en stor portion humor.

Mr Ess hade bjudit in några att utföra ett trick och först ut var Johan Nylinder som hade tagit med sig pappersmuggar och vatten. Han utförde "vattenspelet" där han häller i vatten i en av muggarna och sedan ska några åskådare gissa i vilket glas vattnet finns. Johan satte själv de fem första muggarna över sitt huvud och vände det upp och ner. På den sista muggen var det en av åskådarna som fick äran att ha muggen över huvudet. Men när Johan vände den ramlade det ut konfetti! Rolig och komisk rutin som Johan berättade lite av psykologin bakom!

Därefter kom Mr Dannyman, Daniel Risman, upp. Han utförde en spongbollsrutin med trollstav och en blomkruka. En kul och väl utförd rutin där bollar försvann och dök upp krukan eller handen och även i munnen. Hur han än plockade ut bollar ur munnen fanns det ytterligare en där. Även Dannyman berättade om sin rutin och delade med sig av sin erfarenhet!

Nu var det dags för Mr Ess på nytt. Han visade några av hans favoritnummer som "Kaninen Bertil" och ABC-klossarna. Allt på ett underhållande och typiskt sätt för Mr Ess!

Nu hade klockan sprungit iväg och det var dags för fika! Det blev mycket prat och några stycken hade en hel del att sälja under kvällen.

 

Mr Ess drog sedan igång del två! Han visade den genomträngande tärningen. Detta var verkligen kvällens skrattmässiga höjdpunkt! Tricket visades minst fem gånger!! Alla gångerna på olika sätt att utföra tricket. Exempelvis för ung- respektive äldre publik. Att jobba "lågt" och "högt", vilket innebär att jobba med ytterst liten pondus respektive otroligt stor pondus. Svårt att förklara, men ju fler gånger Mr Ess visade detta trick desto roligare blev det! Det är helt klart att det går att använda ett och samma trick på många sätt genom att spela olika roller.

Mr Ess visade många andra komiska trick bland annat kort i hatt där en åskådaren väljer ett kort. Hela kortleken läggs sedan i en hatt och blandas. Kortleken tas upp och där finns inte det valda kortet. Sedan tar Mr Ess av sig sin hatt och böjer sig ner och då ser alla åskådarna det valda kortet som sitter uppe på huvudet på Mr Ess.

Eller äggpåsen och det kommer fram korvar istället... Den vandrande flaskan och glaset, där glaset är för stort för röret och han tar en kaffemugg istället. Dock så är röret för litet även för kaffemuggen och Mr Ess tar fram hammaren och slår sönder "örat" på kaffemuggen och då passar det! Jodå, kaffemuggen och flaskan bytte sedan plats!

 

Vi alla som var där fick verkligen skratta och ha roligt. För att försöka sammanfatta mötet frågade Tim Star mig om jag hade tagit några kort under kvällen. Jag svarade att det hade jag gjort. Då frågade han mig om det blev några bra kort? Jag tittade undrande på Tim och då säger han med ett stort leende "Du har väl skrattat så mycket, så det var väl svårt att hålla kameran still!!

Tack Mr Ess för att du ville vara värd för den här kvällen!

 

 

Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

MIC:s månadsmöte den 9 april

 

Juniorer och nybörjare var som vanligt i fullgång när de flesta droppade in på Hemgården. Kvällen började med att President Martin Nilsson hälsade de ca 25 MIC:arna välkomna till kvällens möte och han informerade om kommande aktiviteter. Det kommer inte bli en 50-års jubileums helg utan det blir en festligare klubbafton istället.

Vid försommarfesten den 2 juni kommer det bl.a. vara en auktion där vem som helst kan sälja rekvisita. Föreningen garanterar minst 2 utrop per person, börja redan nu fundera på om det är något du vill sälja. 20% av priset går till klubben. Mer info kommer framöver.

Hur man kan hjälpa till och stötta med pengar till trollerimuseet.

För den som vill finns det möjlighet att vara med på Fritidshemmens dag i Kolmården den 8 maj.

På Sigtuna folkhögskola kommer Tom Stone och Tim Star att hålla kursen "Conjuring".

Från MIC kommer Staaf magic vara med och tävla i NM i Norge, 20-22 april. Vi önskar dem lycka till.

Efter visst teknikstrul kom Johan Ståhl med via facetime och informerade om SM i Uppsala den 27-29 april. Har du inte anmält dig så är det hög tid. Förutom tävlingar, seminarium kommer det vara en trolleriutställning där mycket material från Christer Nilsson kommer finnas att beskåda. Från vår klubb kommer Ingrid K Calås och Göran Calås vara med och tävla i Uppsala. Lycka till! Dessa två var dessutom värdar för kvällens möte.

 

Temat för kvällen var "Magins hemligheter bortom tricken". Göran Calås började med att berätta att trolleri handlar mycket om timing och rytm. Som ett exempel på det visade han en rep- och ringrutin till musik. Därefter byttes det till en annan musik och samma rutin eller delar av den kan gestaltas på ett annat sätt med ny musik.

Göran visade vidare en rutin med en spongeboll till musik. Därefter fick var och en låna en spongeboll för att testa att jobba till musik. En kul och nyttig övning! Prövar man det här kan en rutin få ett helt nytt liv, om inte är det bra att träna till musik för att utveckla den dramatiska framställningen.

Sedan kom kvällens stora uppmaning och de som ville fick komma fram och "trolla/leka" med spongebollen till musik utvald av Ingrid. Inte helt bekvämt att stå framför alla och göra något man inte är van vid. Men otroligt nyttigt!

Ingrid tog vid för nästa prövning. De som ville fick ställa sig i en ring och vara med i en taktövning. När vi väl fått in både klappar, takt och rytm så ändrades premisserna genom att vi fick göra samma sak men i 2-takt i stället för 4-takt. Vilket halverade en klapprörelse och rytmen blev en annan.

Efter att ha blivit varm var det skönt att få sitta och pusta ut. Göran berättade hur man skulle få en stämning att bli mer magisk. Att bygga upp den magiska känslan successivt. Som en parallell tog han fram ett par ögon gjorda av pingisbollar och satte på sin hand. Han visade hur buktaleri fungerar genom att få ett par ögon att bli levande. Genom att successivt få publiken att förstå att det inte bara är ett par ögon utan en verklig figur.

 

Dags för fika och mingel! Stämningen var god, för det var nästan svårt att få alla att samlas på nytt. Göran och Ingrid visade ett förutsägelsenummer med hjälp av kort och fyra medhjälpare. En kul och fin rutin. Göran visade även lite egna idéer med förutsägelser och kyla. Spännande! Som avslutning på programmet visade Göran sin rep- o ringrutin och gick igenom den.

 

Några nyttjade "öppen scen". Martin Nilsson visade ett band- och mynt rutin. Göran Nordfeldt berättade "MIC-minnen" och visade ett av de tricken han trollade in på i föreningen. Don Feri visade en spongbollrutin.

 

Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Moderna Illusionisters Cirkels årsmöte den 5 mars 2018

 

24 medlemmar samlades på Hemgården i Norrköping för att delta i årsmötet 2018. Verksamhetsberättelse och kassarapporten godkändes. I styrelsen invaldes Ulf Kjell-Berger som ersatte Sebastian Lönn. Styrelsen konstituerade sig senare under kvällen enligt följande:

 

President: Martin Nilsson (1 år, väljs varje år).

Sekreterare: Göran Nordfeldt (1 år kvar).

Kassör: Ulf Kjell-Berger (2 år), ny i styrelsen.

Suppleant: Andreas Sebring (2 år)

Suppleant: Anders Svensson (1 år kvar).

 

Under paragrafen "Övriga frågor utan beslutanderätt" diskuterades bl.a. när en medlem senast måste betala medlemsavgift för att fortsätta vara medlem. Förslaget var att senast betala till slutet av sommaren. Vidare diskuterades MIC:s 50 årsfirande och den tillsatta gruppen försöker komma med ett förslag till aprilmötet. Därefter kom det önskemål om mer trolleri vid våra träffar! Årsmötet pratade om olika sätt att få igång "öppen scen". Harriesfonden diskuterades och styrelsen åtog sig att få mer info om den. En önska kom att information om Stadsmästerskapen i Västerås ska komma fram redan under hösten. Därefter ventilerades hur Trollerimuseet ska kunna få in pengar för att drivas och kunna betala hyran. Martin Nilsson åtog sig att hitta någon som kan hjälpa till att formulera en text samt sprida den vidare till exempelvis andra trolleriföreningar.

"Övriga frågor" drog ut en hel del på tiden, men det är även viktigt att få diskutera frågor rörande vår förening. Trotsallt är ett årsmöte ett lämpligt tillfälle att gör det på!

 

Nu smakade det sannerligen gott med kaffe och tårtor. Där en av tårtorna var specialdesignad för oss och MIC:s 50 årsjubileum. Tack "Lökebo gårdsbageri" för de goda tårtorna!

 

Efter fikapausen startade Martin Nilsson igång kvällens andra del med att berätta sitt "MIC minne" och det var när han träffade Bengt Harries första gången. I och med det mötet öppnades en helt ny värld för Martin. Sedan presenterade Martin dagens första artist som var Sebastian Lönn. Han visade några fina korttrick. Imponerande och kul att se hur fint han jobbar!

Sedan var det Anders Svenssons tur att beträda scenen och han gjorde en härlig förutsägelsetrick med att fyra personer fick komma upp på scenen och välja stolar. Dessa fick sätta sig på egen vald stol och därefter fick de ett varsitt kuvert med djur och nummer som faktiskt stämde med Anders förutsägelse. Kul och roligt när publiken blir inblandad.

Andreas Sebring visade även han på förutsägelse! Här fick bl.a. en åskådare tänka på en valfri person och nog stod det hans namn på lappen som Andreas visade upp. Sedan fick ytterligare en åskådare välja en färg och en valfri lott som skulle skrapas. Nog stämde även det framskrapade med Andreas förutsägelse. Som avslutning fick Andreas fram en bild av ett hjärta och han poängterade att det är något fint att hjärtat får vara med i vår trolleriklubb! Hur Andreas får till det är nog en gåta som många undrar över.

Sist upp på scenen klev Göran Nordfeldt som trollade med en tärning som slutligen inte var fyrkantig utan rund. Han gjorde det med ett föredrag om hur en förening kan stötta och hjälpa varandra att komma vidare i ens egen utveckling.

 

Slutligen tackade Martin Nilsson för en trevlig kväll och lämnade ut kalendariet för 2018 års kommande aktiviteter.

 

Göran Nordfeldt, sekreterare i MIC

 

Anders Svensson

Andreas Sebring

Mr Goran

Martin Nilsson och Mr Goran

MIC:s månadsmöte den 5 februari

 

"Auktion" och "Ulf Kjell-Berger höll i MIC:en!"

 

 

Årets första klubbmöte för Moderna Illusionisters cirkel har nu ägt rum. Det var knappt 30 stycken trolleriintresserade som träffades. Att det var några månader sedan vi sågs sen senast märktes eftersom många hade mycket att prata om!

 

President Martin Nilsson hälsade alla välkomna och han och sekreteraren berättade och meddelade om det som ligger framöver. I övrigt lyfta Mats Ungerstedt frågan om hur vi som förening kan hjälpa Trollerimuseet. Efter lite diskussion kom vi överens om att vi skulle fundera på detta och ta upp det på nästa möte. Dvs årsmötet den 5 mars kl. 18.30 i Hemgården, Norrköping.

 

Kvällens program var "auktion" och "Ulf Kjell-Berger håller i MIC:en". Eftersom alla utrop kommer från Jan Höjdings trollerisamling var det extra roligt att vi hade Jan Höjdings son Magnus närvarande. Magnus berättade hur det var med sin pappa och han redogjorde att det var Jans önskan att rekvisitan skulle komma andra trollkarlar till del.

 

Kvällens upplägg var att Ulf Kjell-Berger berättade om de olika tricken hur de kunde genomföras. En del av rekvisitan trollade Ulf med och på så sätt visade hur de fungerade. Därefter blev det utrop på respektive trick. Totalt var det drygt 40 utrop och det var även en hel del fyndlådor i utropen.

 

Efter lite mer än hälften av alla utrop var det dags för fika och det surrades om både det ena och det andra. Det var nästan så det kändes svårt att avbryta den trevliga samvaron. Men auktionen skulle trots allt återupptas och fler trick skulle få nya ägare.

 

När auktionen väl var slut var det dags för många att göra sig skuldfria och hämta sin inropade rekvisita.

 

Ulf höll ihop kvällen på ett fint sätt och det var inte svårt att förstå att han lagt ner ett stort arbete för att kvällen skulle flyta på. Ett smart drag var att varje utrop hade ett lägsta pris. Det gjorde att själva auktionen gick väldigt snabbt och smidigt. Dessutom ska inte förglömmas att Jannet Andersson höll koll på vem som köpte vad och skötte den ekonomiska delen. Tack båda för ert engagemang!

 

Det var många som uttryckte att det var en bra början för året. Tilläggas bör att det var mångas ögon som lyste av glädje när de gick hem med nya trolleritrick!

 

 

Mötesanteckningar Göran Nordfeldt sekreterare i MIC

 

 

"Lilljul" på MIC

MIC:s månadsmöte den 5 december

 

"Lilljul" stod på programmet för årets sista möte i Moderna Illusionisters Cirkel på Hemgården i Norrköping. Det blev en rolig och god kväll för de 24 närvarande!

 

Vår president Martin Nilsson hälsade vår gäst Erik Nordvall välkommen till oss och Erik tog vid och hade ett seminarium för oss.

 

Vi fick sätta oss alla runt ett bord och en del fick sitta på scenen så att alla kunde se bra! I seminariet visade Erik en del självverkande korttrick där han bland annat spelade poker med några av oss. Han visade rep och ringtrick med fina effekter. Därefter hade han en härlig rutin med kork och en liten genomskinlig flaska. Där slutligen korken (som kunde vara signerad) låg i flaskan. Som avslutning av seminariet gjorde Erik ett trick från 1500-talet som han givetvis utvecklat en del. Erik var generös med att visa och berätta om de olika idéerna och tankar varför han gör si eller så. Ett kul och positivt seminarium där tiden bara sprang iväg.

 

Nu fick vi inta en julinspirerad landgång och till dricka blev det julmust. Därefter fanns även kaffe och en kaka. Det blev ett härligt sorl bland borden och det är härligt att få sitta och samtala med många trollerientusiaster. När väl sista kaffedroppen kommit ner i strupen var det åter dags för Erik Nordvall.

 

Erik bad oss att sätta oss runt bordet och han började sin show med att sticka in en penna i kinden. Inte nog med det så tryckte han pennan upp i näsan för att ta ut den genom munnen! Det var lite uppvärmning.... Därefter blev det kort för hela slanten!! Erik bjöd in flera av de som satt runt bordet att spela poker. Det var Erik som satsade pengarna och lovade att den som vann skulle vinna slanten! Av någon anledning vann Erik hela tiden oavsett om det låg en tjuga eller tvåhundring i potten. Eller om den som hade bäst eller sämst kort skulle ta hem spelet. Som avslutning på hans show så delas alla kort ut i fyra högar och det visar sig att varje hög har stege i respektive färg! Ett suveränt avslut på en härlig show! Applåderna lät inte vänta på sig! Tack Erik för att du ville komma till MIC och förgylla vår Lilljul!

 

Som avslutning på kvällen kom Tomten och de som ville byta julklapp fick med sig ett nytt spännande trick att jobba med. Kanske just det tricket kommer till användning under julen!

 

Styrelsen i MIC vill redan nu önska er alla en härlig adventstid, en God Jul och ett magiskt 2018!

 

Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

 

Erik Nordvall

MIC:s månadsmöte den 6 november

 

En trevlig kväll började med att President Martin Nilsson och sekreterare Göran Nordfeldt informerade om kommande arrangemang samt några punkter för diskussion. Vi hälsade även junioren Jonathan Arnell välkommen som medlem i vår klubb! Rolf K Johansson berättade att han varit och sett Staafs Magic när de hade sin utsålda show i Motala. Rolf var mäkta imponerad över deras arbete och show. Han uppmuntrade oss alla att se dom framöver! Jimmy Svärdhagen var på besök och gjorde reklam för sin kommande show "Galet nära".

 

Andreas Sebring tog vid och berättade för de ca 30 församlade hur man ska bedöma en akt. Han framförde det på ett bra och sakligt sätt. Det även utifrån sina nyvunna kunskaper i den domarkurs som han var med på i helgen.

 

Nu kunde Klubbmästerskapen börja! Det var 7 akter som var anmälda och de som inte tävlade fick bedöma akterna med poäng från 1 till 10, där 10 var högst. Dessutom fick de som gav poäng skriva en positiv mening om varje akt. Några av dessa finns nedan.

 

Först ut var Johan Nylinder som visade sin läkarkonst. Han tog fram en åskådare och visade hur en tråd kom in i ena armen för att opereras ut i den andra armen. Det var blodigt när Johan plockade ut tråden men han gjorde det på ett tryggt sätt!

/Kul presentation/ Lite läskigt, men på ett härligt och roligt sätt/

 

Sedan var det Anders Svenssons tur som hade en fint mentaltrick där han tog fram 6 stycken åskådare som fick en lapp var med antingen S (sanning) eller L (lögn). En av lapparna hade ett kryss varvid den personen fick välja om han ville vara lögnare eller sann. Sedan gällde det för Anders som detektiv att finna den som hade kortet med kryss, vilket han gjorde!

/Komiskt och roligt/Spännande effekt/

 

Därefter var det Ingrid Klingberg Calås tur. Hon gjorde ett lugnt och metodiskt framträdande med tändsticksask och sytråd som öppningsnummer. Sedan placerade hon 5 kort i en viss ordning. För att sedan be en åskådare att placera 5 olika kort i egen ordning och det blev verkligen "Perfect match"! Som sista nummer tog hon hjälp av ytterligare en åskådare som hon bad om namn, födelsedag och ett fritt valt nummer. Det spännande var att Ingrid skulle skriva ner dessa innan åskådaren fick säga sina uppgifter...

/Du var väldigt positiv på scenen/Roligt agerande och bra scenkostym/

 

Nästa tävlande var Janos Jakus som hade en manipulationsakt som framfördes med musik. Med början av ingenting kom en stor silverboll fram! Silverbollen blev både två och tre bollar. Bollar försvann för att sedan komma tillbaka. På samma sätt som det blev flera bollar, så försvann en efter en och till slut var han tomhänt igen!

/Vad ska man säga, olala!! Fantastiskt bra!/Bra kostym o snyggt franförande!/

 

Sedan var det Mr Gorans tur att beträda scenen. Han rev en tidning som sedan blev hel. Han använde sig av åskådare som fick låsa fast honom i en kedja. Därefter stoppade han in sina händer i en påse som åskådarna höll i. Han plockade ut sina händer, en i taget, och rörde vid åskådarna för att sedan sitta fast igen. Han visade även ett korttrick med en ballonghund och avslutade sin akt med en pappersrivning. Han använde sig av mycket skämt i sin akt.

/Helt fantastiskt, kunde inte sluta skratta/Bra energi och lurig avslutning/

 

Nu var det Magi-Martins tur. Han trollade med 3 lika långa rep som blev olika långa rep. En "mitt" ur ett rep plockades bort för att åter komma på plats bland annat. Han tog upp en åskådare som fick knyta ihop sitt rep precis som Magi-Martin gjorde. Därefter skulle de klippa i sina rep och när det var gjort drogs knuten av från respektive rep.

/Klurigt reptrick och underhållande/ Rolig presentation av en klassiker/

 

Som sista akt fick Kungen själv komma till tals... Det var Göran Calås som gestaltade Kung Carl den XVI Gustaf som trollade med Kinesiska mynt. Han berättade att någon måste ta hand om statens pengar så det inte minskar i statskassan. Mynt försvann och kom tillbaka. Under tiden som Göran trollade så verkar det inte blivit mindre pengar för staten utan betydligt mera!

/ Intressant tema och imitation/ Kul idé och spännande när pengarna blev fler!/

 

Medans alla poäng summerades visade Martin Nilsson sin gummisnoddsrutin och sedan fick man sitta och hjälpa varandra för att lära sig mer om gummisnoddar.

 

Sedan fick vi reda på resultatet av årets klubbmästerskap och pallplatserna fördelades så här.

1 Mr Goran

2 Johan Nylinder

3 Magi-Martin

 

Vi tackar alla som deltog vid Klubbmästerskapen och vi säger grattis till Mr Goran!

Kvällen avslutades och det blev ett härligt pratande och minglande innan vi var tvungna att gå ut ur lokalen.

 

 

Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

 

 

 

Moderna Illusionisters Cirkels Klubbafton den 2 oktober

 

Vilken härlig Klubbafton det blev! Det var 28 medlemmar som hade samlats vid Hemgården i Norrköping. Först hälsade President Martin Nilsson alla välkomna och styrelsen gjorde en kort information. Bland annat om att nästa möte är Klubbmästerskapen och att vår hemsida är uppdaterad och fungerar alldeles utmärkt.

De som uppträde under kvällen var Magi Martin han trollade med mynt, rep o ring, kort och han lyckades även trolla fram ett vinglas och en vinflaska. En riktigt bra öppning på kvällen!

Sedan hade Bo Jonsson ett fint och spännande seminarium där han visade olika hjälpmedel för kort och mynt, ringspelet, en bollhållare och slutligen visade han sin variant på zoombiekulan. Ett snabbt men mycket innehållsrikt seminarium som gav många härliga idéer!

Efter god förtäring med smörgåstårta och kaffe framträdde Janne Näsström. Han visade sin akt som han haft i sitt tält i Fårhult under sommaren. Det var en bra och blandad akt med svävande effekter, förutsägelse, näsdukar, rep, en talande höna(!), giljotin och mycket mer. Som avslutning satt Janne på en pall och gjorde "snowstorm in China" under tiden som snöflingorna kom började Janne sväva ovanför pallen. Det var en härlig syn att få se Janne upphöjd till skyn och givetvis blev det många applåder! En upplyftande föreställning som vi är glada att vi fick se i MIC!

 

Under kvällen uppmärksammades personer som gjort lite extra för klubben och/eller trolleri som konstart. Det var medverkan vid förskolans dag i Kolmården, vår hemsida (www.modernaillusionisterscirkel.se), Trollerimuseumet, Kulturnatten, de som tävlat i SM och erhållit pris, Kulturdag i Norrköping och varitétältet i Fårhult.

 

Dessutom utsåg styrelsen i MIC en ny hedersmedlem och motiveringen löd:

Denne medlem har lagt ner mycket tid för att utbreda magins konstart. Dels som duktig underhållare och dels för stort arbete bakom kulisserna. Förutom alla shower i alla möjliga sammanhang har han även vunnit 1:a pris i barntrolleri. I det arbete han lagt ner kan nämnas styrelseuppdrag i MIC, hjälpt Harries vid otaliga tillfällen och funnits med och hjälpt till under många år vid Magisk Weekend.

Utöver detta har han uppfunnit många magiska trick och förbättrat åtskilliga magiska effekter. Som kuriosa var han den första som ansökte om medlemskap i MIC.

Det är med en stor ära som vi i styrelsen utser Göran Klyve till Hedersmedlem i MIC!

 

Några i klubben har/kommer fira jämna födelsedagar under året och de närvarande fick en fin röd ros. De som gratulerades var Göran Carlås, Feridoun Ekbatan, Jan Granlund, Raymond Gustafsson, Ronnie Johansson, Mikael Loverstedt, Johan Nylinder, Stuart Robinsson och Mats Ungerstedt! Stort grattis till er alla!

 

Klubbaftonen avrundades i en god anda och vi som var där längtar nog redan till nästa års klubbafton!!!!! Det kan bli något extra!

 

Men vi hinner träffas många gånger innan dess, exempelvis vid nästa månadsmöte som är "Klubbmästerskapen" och "Hur ska jag bedöma?" den 6 november! Har du en akt som du vill ställa upp och tävla med ska du vara anmäld senast den 29 oktober till Anders Svensson. Ses då!

 

Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

 

 

Bo Jonsson

Janne Näsström

Martin Nilsson Trollar

Martin Nilsson

Moderna Illusionisters Cirkels månadsmöte den 4 september

 

Det var ett 20-tal MIC:are som hade samlats på Hemgården i Norrköping för att besöka höstens första trollerimöte.

President Martin Nilsson öppnade mötet och gav information om bl.a. att nästa möte är ”Klubbaftonen” den 2 oktober. Den är endast öppen för medlemmar i MIC och anmälan görs till Anders Svensson senaste den 24 september. I övrigt berättade Martin stolt att styrelsen har enligt utlovat gjort en ny och uppdaterad medlemsmatrikel. Vi har nu 62 medlemmar, vilket lovar gott för framtiden.

Dagens första pass handlade om ”att tävla i trolleri” och Andreas Sebring var den som höll i trådarna för det. Han gick igenom vad som krävs för att få vara med och tävla i trolleri och dess regler. Bland annat så måste man vara medlem i en magisk förening. Han gick vidare igenom de olika kategorierna som det tävlas i samt hur många poäng som minst krävs för att erhålla första, andra och tredje pris. Därför kan en ensam tävlande i en kategori komma exempelvis på tredje plats beroende på den erhållna poängen. Därefter tog Andreas upp de olika kategorierna som domarna tittar på och ger poäng. De är teknisk skicklighet, presentation, underhållningsvärde, konstnärligt uttryck, originalitet och magisk atmosfär. Passet avslutades med ett öppet samtal om olika aspekter när man tävlar. Det var ett bra och uppmuntrande samtal.

Efter fikat visade Philip Frondelius från Katrineholm några härliga trick med kort, spongbollar och spelmarker. Focus på det lilla och vips så hade han trollat fram 2 stora flaskor!!! Kul och härlig rutin.

Martin Nilsson hade hand om det andra passet ”känslan för grupptrolleri”. Vi delades in i tre grupper. I den fick alla visa ett enkelt eller vanligt trick på ett neutralt sätt. Därefter fick man ta en lapp där det stod en ”känsla”, exempelvis varm, intressant, tråkigt m.m. Då fick samma person göra samma trick igen men med känslan utifrån lappen. En kul, intressant och nyttig övning där alla får trolla och jobba på ett helt annat sätt än vad man brukar göra.

 

Som avslutning på kvällen berättade Andreas Sebring hur han jobbat och utvecklat egna principer vid tankeläsning. Mycket intressant att se och höra historien bakom alla problem som uppkommer och att du inte gav upp! Grattis Andreas!!

Något som gladde oss var att under kvällen hade vi två juniorer som bara älskar att lära sig mer trolleri. De liksom övriga fick en hel del nytt att tänka på och jobba med.

Mötesanteckningar genom sekreterare Göran Nordfeldt

 

 

 

MIC:s Försommarfest den 20 maj! 2017

Moderna Illusionisters Cirkels försommarfester är en mycket trevlig tradition. I år skedde samlingen lördagen den 20 maj i strålande vårväder vid Sveriges Trollerimuseum (sverigestrollerimuseum.se/) i hantverksbyn i Sandvik, Kolmården. Ett 25–tal medlemmar hade samlats klockan 14.00. De allra flesta beundrade alla de intressanta trollerirekvisitorna från Sveriges Magi-Arkiv m.fl. källor, som fått ett sådant fint hem, allt perfekt arrangerat av Tim Star. Men utanför fanns ju också gott om sittplatser för att prata trolleri med gamla och nya vänner.

 

Så tog vi en liten promenad till en samlingslokal, där en riklig buffé stod uppdukad och klar klockan 15.30. Maten smakade alldeles utmärkt och kaffe och smaskig tårtbit kom som avslutning.

 

Klockan 16.00 började Per Eklund sitt fördrag, som baserade sig på hans nyligen utgivna bok ”Trolleri som konst och kultur”. Vi fick höra mycket av intresse om trollerikonstens början och fortsättning, och Per är en bra föreläsare! Dessutom bjöd han på ett par i sammanhanget väl inpassade trick – bl.a. ett korttrick med åskådare, Astralklockan, Kanini som drar önskade kort, Kravattmysteriet. Allt i egna versioner. Vi fick också ta del av innehållet i den stora lådan Per hittat, som innehåller ett helt trolleriprogram, som använts av okänd svensk trollkarl på 1900-talet början. Fantastiskt fynd! Den timmen försvann fort! Efteråt sålde Per sin bok och även lectures han skrivit, vilka var nya för t.o.m. ”Bibliografi över svensk trollerilitteratur”!

MIC:s månadsmöte den 8 maj 2017

Kvällens två seminariehållare –Sebastien Lönn och Andreas Sebring

Sebastian Lönn och han hade temat ”kort”. Han gick igenom några av sina rutiner och gav oss bakgrunderna till varför han gör vissa rörelser som exempelvis att rätta till glasögonen. Det var intressant att se hur Sebastian byggt upp sina rutiner och hur han tänker utifrån att den ”stora rörelsen täcker den lilla rörelsen”. Vi fick även mängder av instruktioner allt ifrån hur man ska hålla i en kortlek till de olika rörelserna i hans rutiner.

 

Andreas Sebring var den som höll i kvällens andra del som kallades ”trolleritillverkning”. Först gick Andreas igenom hur vi kan använda ”kreativiteten som verktyg” och han gav oss exempel på vad en bra idé är och exempel på dåliga idéer. Som avslutning på den teoretiska delen gick han igenom sex olika nivåer av kreativitet. Där ett är att kopiera och där sex är att utveckla ett nytt koncept. Mycket intressant och lärorikt.

 

*******************************************************************************

Moderna Illusionisters Cirkels månadsmöte den 3 april 2017

Kvällens två seminariehållare – Andreas Sebring och Mr Goran

Andreas visade många prov på hans kunskaper och principer för metallböjningar. Han berättade om att det finns 4 alternativ till att böja metall med tankens kraft. Dessa gick han igenom på ett bra och konstruktivt sätt. Han visade vad varje alternativ har för fördelar respektive nackdelar. Han berättade även om många principer som han själv har utvecklat vidare för att få effekterna att bli bättre, snyggare och renare. Andreas visade att det inte finns några genvägar till att bli duktig i detta ämne utan han visade hur han tränade för att få upp sin ”tanke-styrka”. Ett bra och annorlunda seminarium som blandades på ett smart sätt med skruvar, mynt, glas, spikar och nycklar. Vi som var där fick många fina nycklar för att börja den mentala vandringen med att böja metall!

 

Därefter blev det dags för den andra programpunkten för kvällen och det var ”Barntrolleri” med Mr Goran.

Mr Goran visade en del av hans barnföreställning. Efter showen gick han igenom den och berättade om hans grundläggande tankar, själva upplägget, små detaljer som gör att en show kan öka och minska i intensitet. Vilka problem som kan uppstå och några tips på hur man kan behandla en medhjälpare. Jag tror många fick något att tänka på och säkert någon egen idé hur man kan utveckla sin egen akt.

 

Webbansvarig Tim Star